Tüm hayvanlar ve ırkları tüm bölge ve rakımlarda nasıl yapılamaz ise ya da yapılsa dahi aynı verimi veremez, aynı şekilde sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettiremez ise tavuk da aynı şekildedir. Bu yüzden yumurta tavuğunda ırk seçimi yaparken bölgemize ve coğrafyamıza en uygun ırkları seçmemiz gerekir.
Elbette bu seçimi yaparken kesinlikle satıcı firmaların satış personellerinin etkisi altında kalmadan, bizzat bu işi bilen bir kişi veya kişiler ile diyalog halinde olunmalıdır. Bunun yanında en iyi ırkı ve o bölgeye en iyi uyum sağlayan ırkı dahi seçsek yeterli ve gerekli bakım ve beslemeyi sağlayamıyor isek malesef yine istenilen verim ve performans alınamayacaktır. Tabii ki ; ırk seçimi önemlidir.
Ama bunun yanında en az o kadar da bunların bakım ve beslenmesini bilmek ve uygulamak da o kadar önemlidir. Tabii ki ; bunların yanında en önemli unsurlardan birisi de hayvanlarımızın en sağlıklı bir şekilde öyle ki ; örneğin ; tüyleri altın gibi parlayacak ve aynı zamanda da bu hayvanlarımıza ayırdığımız beslenme bütçemiz minimum olacaktır ki bizler bu hayvanlar üzerinden ekmek yiyebilelim.
Aslında bunlar ilk bakışta imkansız şeyler gibi gözükse de çok basit şeylerdir. Örneğin ; tarım ve hayvancılık hakkında o kadar çok şeyler yazılıp, çizilip, sosyal medyada, tv kanallarında veya resmi kurumlarda yayınlanmasına rağmen sonuçta bir çoğunun boş şeyler olduğu görülmekte olduğundan üreticilerimizde haklı olarak bunlara itibar etmemektedir. Mesela; hiç duydunuz okudunuz mu ki ; şeker pancarı küspesinin yumurta tavuğunda ne kadar etkin fayda sağladığını.
Onunla beslenen tavukların tüyleri daha o hayvana en az 50 metre mesafede iken parlar ve kendini belli eder. Ve hepimiz biliriz ki ; bir hayvandan verim alacaksak önce o hayvanın sağlıklı olması şarttır. Bununda maaliyeti en düşük şekilde sağlayabileceğimiz en uygun maddelerden birisi şeker pancarı küspesi dir.
SALMA TAVUKÇULUKTA BAKIM BARINMA ve BESLENME NASIL OLMALIDIR ?
Salma tavukçulukta bakım barınma ve beslenme nasıl olmalıdır? BALKÜMES olarak diyoruz ki adı üzerinde salma tavukçuluk yapıyor isek bizim kapalı sistem ve yahut kafes sistemi ile yapılan yumurta işletmelerinden bir farkımız olmalı ve bu sebepten dolayı da her ne kadar bizim tavuklarımız kapalı sistem tavukçuluğa nazaran daha fazla temiz havasını güneşini alıp vs imkanlardan yararlanıyor ise de bunlarla yetinemeyiz yetinmemeliyiz.
Çünkü bizim müşterilerimiz takdir edersiniz ki bizden aldıkları yumurtada kafes ve kapalı sistem yumurtasına nispetle daha fazla aroma daha fazla lezzet ve renk farkı isteyeceklerdir ki buda gayet normaldir. Biz adı üzerinde salma tavukçuluk yani doğal gezen tavuk yapıyoruz,doğal olarak da bizim kapalı sistem yumurtacılığına göre bir farkımız olmalı. Peki bütün bunları nasıl yapacağız veya nasıl yapmalıyız ki hem bu lezzeti aromayı yumurtalarımızda yakalar iken hem de tavuklarımızın sağlığı bozulmamış olsun?
Şimdi sırasıyla zamanımız el verdiği ve dilimiz döndüğünce bütün bunları beslenmesinden bakımından barınmasına kadar nasıl yapılacağı konusunda anlatmaya çalışalım. Öncelikle barınmayı ele alacak olursak isterister ahşap kümes isterse de prefabrik kümes olsun sağlık koşullarına ve tavuklarımızın rahat edip stresten nem, rutubet ve cereyandan uzak arındırılmış şekilde olmalıdır. Tabi ki bütün bunları ister çadır kümes ister prefabrik kümes olsun isterse ahşap olsun dalında uzman firmalara yaptırılması bir zorunluluktur. Aksi taktirde belki 3-5 kuruş daha ucuza yaptıracağız derken içine koyduğumuz hayvanlarımızın sağlığı ile de oynamış olma ihtimalimiz yüksektir. Söz
çadır kümes, prefabrik kümesten açılmış iken 1999’dan bugüne sektörün içinde olan ve bu sektörde engin tecrübelere sahip olan BALKÜMES olarakça çadır kümes vepprefabrik kümes kurulumlarımızın olduğunu ve bizim aynı zamanda yarka tavuk satış firması olmamızın da avantajı olarak bizler sadece ne çadır firmasıyız ne de prefabrik kurulum firmasıyız.
Öncelikle tavuk firmasızıyız bu maksattan yola çıkarsak bizim öncelikli hedefimiz tavuklardır. Bizler BALKÜMES olarak ne çadır tavuk kümesi ne de prefabrik tavuk kümeside 1. İşimiz ve de para kazanmak amacı ile asla yapmıyoruz. Kümes kurulumundaki yegane amaç ve gayemiz tavuklarımıza daha sağlıklı nasıl bir barınak kurabiliriz amaç ve gayesinden asla öte geçmez. Dediğimiz gibi ne çadır kümes kurulumlarımızdaki malzemeler nede prefabrik kümes kurulumundaki kullandığımız malzemeler asla ve asla piyasadaki malzemeler değildir. Dedik ya BALKÜMES olarak bizim öncelikli hedefimiz yarka ve tavuklardır. Bu yüzden de kullandığımız malzemelerimiz kurduğumuz iklim ve bölgeye dayanacak şekilde sağlam malzemeden oluşur iken yine diğer taraftan asla terleme yapmaz. İşte asıl can alıcı nokta da burasıdır arkadaşlar. Herhangi kümes olursa olsun ister çadır isterse prefabrik eğer terleme yapıyorsa veyahut yapacak ise asla o kümesimize tavuk koymayalım. Bu en basit en ve en hafif tarafından bile ele alsak tavuklarımız için kendi ellerimiz ile bronşite hazır bir ortam hazırlamış oluruz ki bu en basit tarafıdır bu nemden kaynaklanarak temelini atmış olacağımız tavuklarımızın yakalanma riskinin çok yüksek olduğu saymakla bitiremeyeceğimiz kadar hastalığın temelini kendi ellerimizle atmış oluruz.
Bu yüzden de BALKÜMES olarak bizim kurmuş olduğumuz çadır kümes ve prefabrik kümes kurulumlarımız sağlamlığı ve ısı yalıtımının yanı sıra asla terleme yapmadığını da belirtmeden geçemeyeceğiz. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi de ülkemizde tarım bakanlığı tarafından çadır kümeslere işletme numarası verilmemesidir. Bu yüzden de BALKÜMES olarak birçok üretici ve müşterilerimizden aldığımız sorulardan biri de çadır kümese devlet desteği ve DEVLET TEŞVİĞİ var mıdır? Yönündedir bu da doğal olarak işletme numarası verilmeyen bir noktaya devlet teşvik ve desteği olmasını da bekleyemeyeceğimiz yönündedir maalesef arkadaşlar.
Yine bu arada BALKÜMES olarak doğal gezen tavuk yemi olsun yarka yemi olsun üretici ve müşterilerimiz tarafından istenildiği taktirde. Rasyon değerleri piyasada tavuk yemi olarak satılan yem değerlerinin asla altında olmadığı gibi yumurta rengi ve tavukların ihtiyaç duyduğu rasyon da yemleri ülkemizin her noktasına ulaştırdığımızı da belirtelim. Bütün bunlarla birlikte gönül isterdi ki arkadaşlar buraya konumuzla ilgi ve alakalı daha çok bilgi bırakalım ancak her şeyde olduğu gibi buraya da maalesef bir zaman ve zemin sınırı koymuşlar. Bu yüzden de sözü kısa ve öz tutmamız gerektiğini de dikkate alacak olursak velhasıl sözün özü şudur ki arkadaşlar nasıl ki doktorsuz bir hasta iyi olmuyor ise ustasız çırak yetişmiyor ise kılavuzsuz yol gidilmiyor ise bu iş de iyi bilen ve güvenilir bir kişiden bilgi ve teknik destek almadan asla tam manası ile yapılamaz. Ancak bu arada şunu da kesinlikle unutmamak gerekir ki hani bizim bir atasözümüz vardır yarım doktor candan yarım hoca dinden eder derler tabiki bununla birlikte kılavuzu karga olanın burnu diye başlayan atasözümüzü de asla unutmadan kılavuzumuzu çok ama çok iyi seçmeye gayret edelim der BALKÜMES ailesi olarak tüm üretici ve müşterilerimize hayırlı bol ve bereketli kazançlar dileriz…
DOĞAL GEZEN SALMA TAVUK YUMURTASINI NEREYE SATABİLİRİM ?
Arkadaşlar bu sadece bizim sektörümüzde değil tüm üretim ve ticaret alanlarında doğaldır ki öncelikli hedef o üretilen ve yahut ticareti yapılan ürünün pazar piyasa durumudur. Ancak başta belirtelim ki çok şükür ülkemizde özellikle salma tavukçuluk diye bilinen doğal gezen tavuk yumurtasında pazar sorunumuz yok denilecek kadar azdır.
Bu da nasıl ki tüm sektörler de öncelikli hedefin üretilen ürünün pazarlanması ve o ürüne olan istek ve talebin yükseklik seviyesine göre o sektöre giriliyor ise bu salma tavukçulukta da aynen böyledir. Ancak bizim artı bir avantajımız da ürettiğimiz ürünün gıda olmasıdır ve takdir edersiniz ki bu insanlar var olduğu mühletçe yemek zorundadır. Bu da bizim için bir nevi pazar sorunumuzun olmadığının ve ürünümüzün satış garantisi anlamına gelmektedir.
Ancak bütün bunlarla birlikte bu şu anlama gelmez ki bu işin hiçbir mesuliyeti hiçbir sorumluluğu hiçbir riski yoktur. Öncelikle her işte olduğu gibi DOĞAL GEZEN SALMA TAVUK YUMURTA SATIŞI ‘ içinde müşteri devamlılığı esastır. Tabi ki müşteri devamlılığını sağlamanın yolu da müşteri memnuniyetinden geçer ki buda bizim tavuklarımızı nasıl ve ne şekilde beslediğimize ve hangi derecede doğal ve sağlıklı yumurta ürettiğimizle endekslidir.
Şimdi diyebilirsiniz müşterimiz bu yumurtanın sağlık kontrolünü ve yahut doğallık seviyesini evinde laboratuvarı mı var ki ölçsün ? Ancak işte bu iş böyle değil arkadaşlar. Günümüzde tüketicilerimiz gerçek anlamda bilinçlenmiş durumdalar daha yumurtayı tavaya kırdığı andan tutunda yumurtanın pişme aşamasında ve dahi damak zevki ile ülkemizdeki tüketicilerimizin en az %95’ i bunun doğal olup olmadığını şak diye bileceklerdir. Şimdi gelelim ana sorumuza arkadaşlar neydi ana sorumuz ?
DOĞAL GEZEN SALMA TAVUK YUMURTASINI NEREYE SATABİLİRİM?
Bir Kayserili atasözü der ki ‘nam yapacaksan yap sat, para kazanacaksan al sat’ buradan tüm Kayserililere selam ve saygılarımızı iletir iken yine Kayseri ye ait bu atasözüne olan hayranlığımızı da belirtmeden geçemeyeceğiz. Zaten bizim inancımız da bizlere rızkın onda dokuzunun ticarette olduğunu söyler. Arkadaşlar hiç kimse alınmasın ama giderek tembel ve üretmekten hızlı bir şekilde uzaklaşan bir toplum haline geldik.
Müşterilerimiz ve üreticilerimiz genellikle BALKÜMES olarak bizleri aradıklarında ilk sordukları soruların başında yumurtamı nasıl satarım ? Demiyorlar ki nereye satarım ? Bizler her ne kadar dilimiz döndüğünce pazarlama teknik ve yöntemlerini üretici ve müşterilerimize anlatmaya çalışıyor isek de dedik ya tembel bir toplum olma yönünde hızla yol alıyoruz arkadaşım istiyor ki yumurta tavuktan çıksın ve müşterisi gelsin hiç elini değirmeden yumurtayı alsın götürsün . Hayır kardeşim yok öyle bir şey ‘armut piş ağzıma düş’ . Hani başta belki de gülmüştünüz bize ya Kayserili atasözü için işte şimdi Kayseri atasözünün anlam ve önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor arkadaşlar.
Şimdi sembolik olarak bir hesaplama yapalım. Farz edelim ki 1000 adet tavuğumuz var ve bunlardan günde ortalama 850 adet yumurta aldığımızı düşünelim ve bu yumurtaları günümüz piyasasını dikkat ve nazara alarak bir hesap yapalım . Ortalama bin adet tavuğun tükettiği yem & bakım ve barınma maliyeti 3 çuval yeme denk gelmektedir. Bu da bize bakım beslenme & barınmaya denk gelen 3 çuval yemin maliyetini çıkardıktan sonra ortalama günde 250 ile 280 yumurta bırakır . Ancak bu yumurtalarımızı perakende olarak nihai tüketiciye bizzat kendimiz ulaştırır isek dağıtım maliyetimiz de dahil olmak üzere bize ortalama 550 & 560 civarı yumurta kalır . Şimdi arkadaşlar 560 dan 280 i çıkarır isek bize günlük ortalama 280 ile 300 yumurta arasında toptancıya kümeste sattığımız fiyattan sonra günlük kar kalır. Ve bunu 30 ile çarparsak ayda toptan sattığımız yumurta ile perakende sattığımız yumurtanın arasında bir ayda bize tahmini 9.000 adet civarı yumurta kar kalır. Ve burada bu aradaki farkı kendi kasamızda kesemizde bırakmanın tek yolu çalışmaktan geçer arkadaşlar. Peki şimdi bu iş nasıl olacak diye soracaksınız ?
Bizler BALKÜMES olarak tavsiyemiz şudur arkadaşlar öncelikle yakınlarınızdan başlayarak el broşürü kartvizit vesaire yöntemler kullanarak nihai tüketiciye ulaşmanızdır. Böylece sizler tüketici ile kendi aranıza bu işin tacirliğini yapan kişi veya kişileri sokup o kadar emek maliyet ve risk yüklenerek ürettiğiniz ürününüze hiçbir emek hiçbir risk yüklenmeden ortak ettiğiniz kişileri ortadan çıkarıp. Hak ettiğiniz kazanca kavuşur iken tüketici ve müşterilerimiz de hak ettikleri ürünü doğal ve sağlıklı bir şekilde hak ettiği değerden alma imkanına kavuşacaktır arkadaşlar. Bu ve benzeri sektörümüzle ilgi ve alakalı tüm soru ve sorunlarınıza içinde bulunmuş olduğunuz BALKÜMES isimli web sitemizi dikkatli bir şekilde inceleyip okuduğunuzda. Tüm sorularınıza cevap bulabileceğinizi belirtir BALKÜMES ailesi olarak tüm üretici ve müşterilerimize hayırlı bol ve bereketli kazançlar dileriz…
Arkadaşlar uzun yıllardır seminer, brifing, müşterilerimize verdiğimiz bilgiler ve televizyon programlarında dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştığımız şudur ; maalesef zaten ülkemizin %80’i tarım ve hayvancılığa dayalı olması ve bu konuda da kendine fazlasıyla yetmesine rağmen bir şekilde dışa bağımlı duruma getirildik. Şöyle ki; çok eskiye gitmemize dahi gerek kalmadan her birimiz anne babamızı veya nine dedelerimize baktığımızda şu anda bizlere organik adı altında çok fahiş fiyatlara sunulan ürünlerin gayet doğal sıfır maliyet ve çok az emekle elde edilebildiğini göreceğiz.
Başlığımızda da sunduğumuz gibi sadece doğal yumurta tavuğu değil tüm hayvanlarımızın zaten yüce yaratıcı tarafından doğaya ve doğala uygun yaratıldığı aşikardır. Bizlere düşen sadece günümüz şartlarında onlara gelebilecek hastalıklara karşı önlem ve tedbirlerimizi eksiksiz almaktır.
Bununla birlikte yıllardır söylediğimiz gibi hayvanları kafese, ahıra veya herhangi bir şekilde hapse mahkum etmek yerine doğal hayattaki yerlerine bırakmak zaten işimizin %90’ını çözecektir. Tabii ki bunun yanında tek amaç ve gayesi sadece her ne şart altında olursa olsun ürün satmak ve maddi kazanç elde etmek olmayan bir yakınınıza veya bir tanıdığınızdan küçük ipuçları almanız yeterli gelecektir.
Öncelikle; BALKÜMES YARKA olarak toplu ve yüklü ürün alan müşterilerimize yumurta satışı desteğimiz olmakla birlikte maalesef ki bunlar sınırlı kalmaktadır. Belirttiğimiz üzere bu imkanı ancak; yüklü ürün alan müşterilerimize sağlayabiliyoruz. Bunun sebebi olarak da bizler kesinlikle yumurta ticareti yapmıyoruz. Yaptığımız sadece müşterilerimiz ile toplu ve yüklü yumurta üretip ve toptan ticaretini yapan kooperatifler ile diğer büyük yumurta tüccarlarını buluşturmaktır. Bu evreden sonrasına biz müdahale etmeyiz. Tabii ki tüm müşterilerimizde bu adetlerde alım veya beslemek imkanına sahip olmadıkları için bu konuda bizimde fazlaca toptan yumurta satışı konusunda elimizden gelen fazla bir şey yoktur.
Ancak; örneğin; bu bahse konu adetlerde yumurta üreten bir çiftlik mesela; 40-50 kuruştan toptan yumurta verirken 500 adet veya 1000 adet tavuğumuz olduğunu düşünürsek ve ülkemizde bir asgari ücretin 1500 tl civarı olduğunu da ele alırsak bir kişi çevresine,komşusuna ve yakın semt pazarlarına çıktığında bu yumurtayı çok rahat minimum 75 kuruş ve daha da üzerinde pazarlayabilecektir.
Hepimiz biliriz ki gerçek,doğal,gezen tavuk yumurtasını bir kere tüketen nihayi tüketici bir kez daha asla kafes tavuğu yumurtasını tercih etmeyecektir. Bu da bizler için hem işsizliğin hat safada olduğu ülkemizde bir iş kapısı yine tüketici gözüyle baktığımızda da sağlıklı ve doğal ürün tüketmek demektir. Küçük bir varsayımlarla matematik hesabı yapacak olursak 1000 adet tavuktan ortalama 750 adet yumurta aldığımızı göz önüne alırız.
Bununda yukarıda bahsettiğimiz toptan fiyatı ile nihayi tüketiciye verdiğimiz fiyat arasında günlük 250 ile 300 tl arasında bir fark ortaya çıkmaktadır. Yine bu farkı bir aydaki 30 gün ile çarpar isek tahmini 8-9 bin tl gibi bir fark ortaya çıkacaktır. Ülkemizde asgari ücretin de 1500 tl olduğunu göz önünde bulundurursak bu rakamın hatırı sayılır bir rakam olduğu görülecektir. Başta da belirttiğimiz gibi bizler BALKÜMES YARKA olarak her ne kadar toptan yumurta satışında aracı oluyor isek de gönlümüz tüm müşterilerimizin hem direk nihai tüketiciye ulaşıp daha fazla kazanç elde etmesi hem de tüketicilerimizin bu doğal yumurtayı daha ucuza ve daha taze olarak tüketebilmesinden yanadır.
Bilindiği üzere havaların aşırı derece de ısınması ve nemden dolayı tavuk sektörümüzde tüm arkadaşların da bildiği üzere sıkıntılar ve dahi ölümler yaşıyoruz.
Bunun iklim şartlarından olduğu kadar biz üreticilerinde ihmal ve dikkatsizliğinden ve dahi bilgisizliğinden de kaynaklanmaktadır. Şöyle ki, bizler genelde salma tavukçuluk üzerine çalıştığımızdan dolayı mümkün mertebe kapalı alanlara rağbet etmeyiz.
Bu vesile ile de genelde hayvanlarımız dışarıda olduğundan dolayı mümkünse ağaç gölgelikleri kullanılmalı şayet değilse sera örtüsü dediğimiz gölgelikler kümesimizin yakın bir noktasına mümkünse giriş kapısından başlayarak yeterli bir alanı kapsamalıdır. Bununla birlikte kümesimizin kapalı bölümünde mümkünse çatıya panel kullanmalıyız.
Şayet kümesimiz eski yapı ve çatımız kiremit ise sadece bu sıcak ve nemli havalara mahsus olmak üzere koyu bir badana kireci ile kiremitlerimizi badanalamalıyız. Bununla birlikte su tankerimizi de mümkün olduğunca güneşten uzak ve gölgelik bir noktada tutmalıyız. Bilindiği üzere bu anormal sıcak ve nemli havalarda hayvanların yem tüketimi düşmektedir.
Bu da şu demektir, yeterli vitamini alamamaları anlamına gelir. Dolayısıyla bizlere verim kaybı (yumurta miktarı düşüşü) yaşatmaktadır. Bizler de bunu kullanmakta olduğumuz kesif yeme ek olarak bir miktar şeker pancarı küspesi , taze yonca ve c vitamini içeren, içme suyuna karıştırabileceğimiz abartısız vitaminlerle takviye sağlayabiliriz.